Positiivisuus pelastaa päivän – ja uran
Opi simppelit kohtaamisen keinot, joilla varmistat olevasi toivottu tulevaisuudessakin
Lue mitä ovat alakulottajat, ylävirittäjät ja ylivirittäjät. Näe seitsemän positiivista tilannetta vakavasta tunnelmantappoilmiöstä. Ennen kaikkea: tapaa uiva jänis.
Mieti hetki elämäsi ihmisiä. Joukon ääripäistä löytyy sekä alakulottajia että ylävirittäjiä, jopa ylivirittäjiä.
Alakulottajat näkevät kaikessa ja kaikissa aina vain vikaa. He korostavat asioiden huonoja puolia. Tuoppinsa eivät ole edes puolityhjiä vaan pohjalla on enää väljähtänyt läikkä. He tartuttavat synkät pilvensä sinunkin mieleesi. Heidän elämänsä kuluu hornassa ja he haluavat kaikki sinne seurakseen.
Edellisten virkkeiden tyyli on kuin suoraan heidän suustaan. Tarttuiko alakulomaisuus? Esimerkkini siis toimi. Anteeksi. Vaihdetaan otsikon vaatimaan tyyliin ennen kuin on myöhäistä.
Ylävirittäjät näkevät kaikista parhaat puolet tai vähintään mahdollisuuksien potentiaalin. Tuopin sisältö on nautinto viimeiseen pisaraan. Hymy tulee heidän mukanaan kylään, mutta jää toivotuksi vieraaksi vielä pitkään heidän poistuttuaankin.
Kun saat valita, kumman seuraa kaipaat? Alakulottajan vai ylävirittäjän? Kumman seura saa sinusta parhaimpasi esiin, saa sinut yrittämään ja lopulta onnistumaan?
Mitä on positiivisuus?
Positiivisuus on sitä, että säteilee ja tartuttaa iloa ja myönteisyyttä ympäristöönsä. Positiivinen näkee kyllä asioiden kaikki puolet, mutta korostaa ja ohjaa toimintaa mahdollisuuksiin.
Miksi positiivisuus on tärkeää?
Positiivisuuden avulla saadaan asioita aikaan, mennään eteenpäin, kehitytään. Luodaan hyvinvointia. Negatiivisuudella lannistutaan, pysytään paikallaan, taannutaan. Luodaan pahoinvointia. Kumpikin voima on luonteeltaan kovin tarttuvaa sorttia. Kumpaa sinä haluat tartuttaa?
Otetaan ajatuksen selventämiseksi käsittelyyn kovin ajankohtainen ilmastonmuutos.
Negatiivinen alakulottaja toteaisi: ”Paska homma. Kuolemme kaikki. Ei kannata tehdä enää mitään. Kas tuolla on pensas, jonne tungen pääni.”
Yltiöpositiivinen ylivirittäjä ei ole paljon parempi: ”Ei ole totta. Ollaan vaan, niin kaikki lutviutuu. Korkeampi voima korjaa. Kas, tuolla on palava pensas, jonka lämpöön kääriydyn.”
Positiivinen ylävirittäjä: ”Tämä on tilanne. Ei hätää, nyt kaikkien aivot töihin miettimään, miten korjaamme ongelman.”
Kyse ei ole siis siitä, mikä on tuopin tämänhetkinen täyttöaste. Vaan mennään, satasen satikutiainen sentään, täyttämään se tuoppi.
Miten voit oppia positiivisuutta?
Ensimmäinen sääntö: Koska katsontakannat ovat kovin tarttuvaa sorttia, ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tartuttavat sinuun haluamaasi tunnetta?
Toinen sääntö: Ymmärrä, että virheiden etsimiseen ei tarvita juurikaan älyä ja energiaa – siksi se onkin niin suosittua, kun siihen pystyy vähälahjaisempikin. Positiivisten asioiden löytäminen taas vaatii enemmän kapasiteettia, mutta se myös levittää ympärilleen energiaa.
Kolmas sääntö: Meidän jokaisen ihmisen ja yhteisön sisällä taistelevat alakulottajat ja ylävirittäjät aika ajoin. Kumpi voittaa? Se kumpaa ruokit!
Toni Hinkka
– Tosissaan, muttei totisena –
P.S. Seuraavat CxO vaikutusvoima™ -koulutukset: