Tuntuvatko useat päivittäiset etäkokoukset raskailta? Kaipaatko jo pääsyä samaan tilaan toisten kanssa?
Miksi etäkokoustaminen on usein niin raskasta?
Evoluutio ja henkilökohtainen kehittymisemme ovat tapahtuneet valtaosan ajasta olosuhteissa, joissa olemme keränneet tietoa kaikilla viidellä pääaistillamme. Nämä aistit ovat meillä päällä myös etäkokouksissa, vaikkakin haju, maku ja tunto hapuilevat olematonta.
Etänä meille jäävät näkö ja kuulo, jotka kaipaavat muiden aistien vaimentuessa entistä parempaa materiaalia. Siis kunnon kuvaa ja laatuääntä.
Näihin voit vastaanottajana vaikuttaa hieman. Monitori ja kuulokkeet parantavat asiaa jonkin verran. Ihmeisiin nekään eivät pysty, mikäli lähettävässä päässä asiaan ei ole paneuduttu. Teräväpiirtokaan ei auta, jos toisessa päässä kamera on suljettu tai se on pahimmillaan se pieni reikä kannettavan tietokoneesi yläreunassa.
On arvioitu (mm. A Mehrabian), että toisen ihmisen viestien arvioinnissa sanojen merkitys on seitsemisen prosenttia. Sävyt ovat 38 prosenttia ja kehonkieli 55 prosenttia. Kehonkieli kaipaa kuvaa. Se auttaa ymmärtämään painotuksia ja tulkitsemaan tunteita. Kuin hymiöt tekstissä.
Kuva vahvistaa luottamusta
Etämukavuuden lisäksi kyseessä on luottamuksen rakentamisesta. Mitä enemmän toinen viestijä vaikeuttaa viestin vastaanottamista, sitä epäluotettavampana me häntä vaistomaisesti pidämme. Mitä avoimemmin, helpommin ja yhtenäisemmin viestimme, sitä luotettavammaksi hänet arvioimme. Ammattikielelläni ilmaistuina kyseessä ovat kognitiivinen eheys ja helppous.
Moni hankkii kotiinsa yhä suurempia ja tarkempia televisioita. Äänentoistoonkin investoidaan. Koska on mukavampaa, rennompaa ja vaikuttavampaa katso lempiohjelmia, kun näkee ja kuulee paremmin. Ihan sama asia se on etäkokouksissa.
Seuraavan kerran kun olet etäpalaverissa, mieti onko keskustelukumppanisi etäitsekäs, kun ei tarjoa sinulle hyvää ääntä ja kuvaa? Vai onko hän epäitsekäs ja välittää siitä, miltä sinusta tuntuu olla hänen kanssaan palaverissa?
Entä toisin päin? Oletko sinä etä- vai epäitsekäs?
Toni Hinkka
Kirjoittaja on vaikuttamisen taidon valmentaja