Kuinka tarkkaan tiedät, mitkä ovat arvosi? Tunnetko kenties henkilön, jonka arvot pystyt kertomaan omia arvojasi paremmin? Jos et arvojasi ole koskaan kirkastanut, saatat kärsiä arvottomuudesta. Tämä on täysin turhaa ja voit muuttaa sen jo tänään.

Vaikka meillä kaikilla on vain yksi elämä, on meillä samanaikaisesti monia elämiä. Meillä on perhe-elämä, työelämä, sosiaalinen elämä ja elämämme yhteiskuntamme jäsenenä.

Jos näissä eri elämissä joudumme arvojemme kanssa ristiriitaan, voimme huonosti. Saatamme tuntea käsittämätöntä ahdistusta ymmärtämättä mistä se oikein johtuu. Arvokonflikti piilee usein henkisen pahoinvoinnin taustalla. Teemme tai joudumme tekemään asioita, joita sisimmässämme vastustamme.

Mitä ovat arvot?

Kun tiedät arvosi, tiedät mikä on sinulle tärkeää ja millä keinoin voit toimia. Arvoja selkeyttää professori Kari E. Turusen arvoluokitus:

  • Arvokkaat inhimilliset kokemukset, kuten ystävyys ja rakkaus
  • Arvostukset, kuten omaisuus, osaamiset ja asema
  • Ihanteet, kuten avoimuus ja tasa-arvo
  • Klassiset arvot, kuten totuus ja oikeudenmukaisuus
  • Kansankielellä sanottuna arvot ovat asioita, joita pidämme tärkeinä.

Miksi arvojen kirkastaminen on tärkeää?

Kun ihmisellä on voimakas ja kirkas käsitys siitä, mitä hän haluaa ja tavoittelee, nämä arvot näkyvät kaikessa hänen toiminnassaan. Sanoissa, teoissa ja kaikissa valinnoissa, joita joudumme jatkuvasti tekemään. Pidämme usein selkeäarvoista ihmistä luonnostaan vakuuttavana ja karismaattisena. Etenkin, jos arvot heijastelevat omia arvojamme.

Ovatko kaikki arvot yhtä hyvä?

Asiaa valottaa oivallisesti George Orwellin Eläinten Vallankumouksen sitaatti:

Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia ja me siat olemme tasa-arvoisempia kuin muut”.

Ainakin vakuuttavuuden näkökulmasta itsekkäät arvot ovat vähemmän vaikuttavia kuin epäitsekkäät. Itsekkäät arvot kun eivät tuota hyvää muille ihmisille. Tähän sisältyy paradoksi: Kun toimii epäitsekkäillä arvoilla, todennäköisyys hyvän kertymisestä itselleen kasvaa merkittävästi. Jos päätät valita epäitsekkäät arvot itsekkäistä lähtökohdista, tämä tuskin toimii. No, voi täysin itsekeskeisillä arvoilla päästä vaikka suurvallan presidentiksi. Vaan pudotus korkealta voi olla lopulta erittäin raju.

Katso alla olevasta videosta, miten voit kirkastaa arvosi ja miten voit seurata niiden toteutumista.

Voit myös miettiä jotakuta omasta mielestäsi erittäin vakuuttavaa henkilöä. Mitä arvoja hänellä vaikuttaisi olevan? Kolahtaako niistä jokin sinuun?

Arvokasta viikkoa!

Toni Hinkka
Vaikutusvoima-aktivisti


Tilaa vinkit vaikuttavuudesta ja johtajuudesta:

  • Emme roskapostittele. Emme luovuta tietojasi . Voit koska tahansa peruuttaa.

 

 

P.S. Seuraavat CxO vaikutusvoima™ -koulutukset:

torstai 20 elokuun
tiistai 22 syyskuun
No event found!

 

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko