CxO tutki: suomalaisessa kehittämistoiminnassa paljon parannettavaa

Share |
24.04.2012

CxO Mentor Oy tutki maalis-huhtikuussa 2012 suomalaisten organisaatioiden projektisalkun hallintaa, projektitoimistoja ja kokonaisarkkitehtuurityötä. CxO:n pikakyselyihin vastasi 103 henkilöä 73:sta organisaatioista. Tutkimuksen projektisalkkuosioon saatiin 95, projektitoimisto-osioon 51 ja kokonaisarkkitehtuuriosioon 39 vastausta. Tutkimuksen toteutuksesta vastasi Leading Mentor Reino Myllymäki.

Kehittämistä harvoin keskitetty

Tutkimuksen mukaan vain joka kolmas yritys on keskittänyt vastuun kehittämistoiminnastaan. "Käytäntö on kaukana ajatuksesta, että kehittämisen pitää olla strategista ja keskitettyä", Myllymäki toteaa. "Hajauttamisella saadaan toki vastuu kehittämisestä lähemmäksi vastuusta liiketoiminnasta mutta samalla kehittämisen fokus katoaa ja resursseja hukataan".

Tyypillistä on, että organisaatioilla on toimialakohtaiset kehittämisen projektisalkut ja lisäksi tietohallinnolla on oma projektisalkkunsa. "Tietointensiivisissä yrityksissä keskitetyn projektisalkun yleisyys kasvaa ja tietohallinnon projektisalkun yleisyys vähenee, eli IT:llä on niissä suorempi yhteys yrityksen kehittämiseen kuin muualla", Myllymäki toteaa.

Projektitoimiston tehtävät usein organisoimatta

Projektitoimistot ovat suhteellisen harvinaisia. Vain rahoitus- ja vakuutustoiminnan organisaatioissa on poikkeuksetta yksi tai useampia projektitoimistoja. Erityisesti rakentamisessa sekä tukku- ja vähittäiskaupassa projektitoimistojen tehtävät on organisoimatta.

Silloin, kun projektitoimisto on olemassa, sen tehtäväkenttä vaikuttaa selkeältä. "Projektitoimistolle näyttää kuuluvan projektien seuranta ja raportointi, projektityön tukeminen ja projektikulttuurin kehittäminen", Myllymäki sanoo. "Erityisesti teollisuudessa tehtäväkenttään kuuluu myös projektien priorisointi- ja valvontatehtäviä."

Kokonaisarkkitehtuuri sälytetty tietohallinnolle

Kokonaisarkkitehtuurityö kuuluu yleensä tietohallinnolle; vain teollisuudessa sekä rahoitus- ja vakuutusalalla sitä on joskus vastuutettu kehitysyksikölle tai organisoitu omaksi yksikökseen.

Kokonaisarkkitehtuurityö kattaa yleensä teknologia- eli infrastruktuuriarkkitehtuurin sekä sovellus- eli järjestelmäarkkitehtuurin mutta harvemmin tietoarkkitehtuurin. Vielä tätä harvemmin - vähemmän kuin joka toisessa organisaatiossa - kokonaisarkkitehtuuri nimestään huolimatta kattaa myös liiketoiminta-arkkitehtuurin. "Tämä saattaa olla seurausta siitä, että kokonaisarkkitehtuuri on annettu tietohallinnon vastuulle", Myllymäki toteaa.

Lue koko tutkimus.

Petteri Haipus

16.06.2017CxO Webinaari kesätauolle
29.03.2017Mikä meitä, teitä ja heitä yhdistää?
17.03.2017Reino Myllymäki: Ei muutosvastarinta hanketta kaada, vaan muutosjohtamisen puutteet...
09.03.2017CxO tutki: Liiketoiminnan halu kyseenalaistaa vanhat toimintatavat kasvoi 2016
16.02.2017Liikkeellä ovela huijaussähköpostiviesti
13.02.2017Ystävänpäivänä CxO Shopissa kaikki normaalihintaiset tuotteet -30 %
09.02.2017Osallistu Tuusulanjärven puun valaisemiseen!
07.02.2017CxO aloitti uuden webinaarisarjan
03.01.2017Kehityshankkeen valmistelun terveystarkastus -tutkimuksen tulokset julkistetaan 25.1.2017, vielä ehdit vastata!
24.12.2016Joulupukin johtamisjoulukalenteri 24/24

Siirry arkistoon »