Menetetyn luottamuksen palauttamisen viisi porrasta yrityksille ja yksilöille – Vaikuttavuustakuulla!
Maineen rakentamiseen menee viisitoista vuotta, mutta sen tuhoamiseen riittää viisitoista sekuntia. Tällaisen olen joskus kuullut. Aikamääreet voivat olla vähän karrikoituja, mutta idea lienee selvä. Luottamus on maineen yksi keskeisimpiä ominaisuuksia. Luottamuksen rakentaminen sen menetyksen jälkeen ei olekaan aivan niin yksinkertainen asia.
Välillä luottamus rytisee oikein kunnolla. Yleensä siten päin, että luottamus romahtaa. Joskus harvoin poikkeuksellisen sankariteon myötä se voi rytistä myös ylöspäin.
Romahduksesta ajankohtainen esimerkki on Psykoterapiakeskus Vastaamo ja sen toimitusjohtaja. Viime vuosilta tulee pinnistelemättä mieleen myös puheenjohtajat Rinne ja Kulmuni sekä juontaja Smith. Kenet sinä lisäisit listaan?
Sankaripuolta pitää vähän aikaa pinnistellä. Thaimaan luolasukeltaja Mikko Paasi tuli ensimmäisenä mieleen. Toisena ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Kuka olisi sinun pikasankarisi?
Luottamuksen rakentaminen yrityksen ja yhteisön näkökulmasta
Okei. Luottamus on siis mennyt. Mainetta piisaa, mutta se on kovin epäedullinen. Mitä siis tehdä? Tässä viisi porrasta, joilla luottamuksen rakentaminen helpottuu.
- Etsikää syntipukki, jonka voitte uhrata muiden puolesta. Joskus se löytyy lähes itsestään pinnistelemättä. Sillä ei oikein ole väliä onko hän syyllinen vai ei. Toki ilmeinen syyllisyys hiljentää omaatuntoanne, jos teillä sellainen on. Mitä korkeammalla hän on, sitä kovemmin hän iskeytyy asfalttiin. Yleisö suorastaa janoaa veriroiskeita. Homo brutalicus sopisi paremmin lajimme nimeksi.Se ei riitä, että syntipukki on syyllinen vain luottamuksenpilaannuttajatapahtumaan. Kunnon syntipukista pitää tehdä ultimaalinen paha, jonka syntilistaa kasvatetaan paljon pahemmaksi. Näin hän voi tuhoutua teidän ja meidän kaikkien syntien puolesta. Näin kaikkien huomio saadaan käännettyä häneen, pois teistä.
- Pyytäkää anteeksi. Lujaa ja tiheän toistuvasti. Koko organisaationne tulee osallistua anteeksipyytelyyn, mutta julkisuudessa kannattaa pitää esillä vain yhden katuvat kasvot. Anteeksipyytelyllä teette anteeksipyyntelyä, jolla haette anteeksiantelua ja -antoa. Katua ei kannata, koska katuja on syyllinen. Se on syntipukin rooli. Anteeksipyyntelyä ei kannata jatkaa liian pitkään. Vain sen ajan, kun tilanne on mediahuomiossa. Mitä sitä sen jälkeen turhaan muistuttelemaan asiasta, jonka toivotte vaipuvan unholaan.
- Tehkään pyyteetöntä hyvää. Ehkä jotain, joka ei liity varsinaiseen toimintaanne mitenkään. Ei ainakaan siihen asiaan, josta se luottamus meni. Etäännyttäminen kun ei palauta niin helposti mieleen sitä, minkä haluatte painuvan unohduksiin.Nenäpäivänä iso summa pyörimään televisiokuvan alalaitaan. Pelastakaa sademetsä. Koti hylätylle kesäkissalle.
- Laatikaa luottamusstrategia. Miettikää, mitkä kolmesta viiteen kulttuurillista ominaisuutta olisivat kaikkein tärkeimpiä teidän kohderyhmällenne. Kuvatkaa näiden kulmakiviominaisuuksien ilmeneminen kaikissa teoissanne ja viesteissänne todella tarkkaan. Varmistakaa, että joka ikinen organisaationne jäsen näkee näistä uniakin.Kas, kadotin satiiriteräni näppäimistöstäni, koska juuri näin se pitää tehdä.Luottamusstrategian yksi osa on brändistrategia. Sen voi aloittaa nimenvaihdoksella. Vastaamosta voisi kuoriutua vaikka Responsum. Saa käyttää, en lähetä laskua.
- Toteuttakaa luottamusstrategiaa järkähtämättömästi. Tarkistakaa aluksi päivittäin, myöhemmin viikoittain, kuukausittain tai kvartaaleittain, että ette ole lipsuneet sanoissanne ettekä teoissanne. Puuttukaa liukasteluihin, tarkentakaa terävyyttä. Syntinne syvyydestä riippuen positiiviset vaikutukset alkavat näkyä viikoissa, kuukausissa, vuosissa tai vuosikymmenissä.
Tämä tarkistuslista toimii. Takuuvarmasti. Jos ei ole vielä toiminut, ette ole vain toimineet riittävän johdonmukaisesti tai riittävän pitkään.
Yksilötasolla luottamuksen rakentaminen toimii täysin samoilla portailla
- Myönnä syyllisyytesi. Tunnusta jokin muukin synti, mitä ei ole vielä huomattu. Yksi lisäsynti riittää.
- Pyydä anteeksi. Lujaa ja julkisesti. Muutama kerta iltapäivälehdissä ja suosikkiohjelmissa riittää.
- Tee pyyteetön ja nöyrä sankariteko. Jotain, joka ei muistuta alkuperäisestä synnistäsi.
- Laadi itsellesi luottamusstrategia. Muutama pääpointti, joita voit toistaa ja noudattaa kuolemaasi asti.
- Toteuta. Loppuelämäsi. Voi käydä jopa niin, että löydät elämällesi uuden itseäsi suuremman tarkoituksen, mikä tuottaa henkistä hyvinvointia monille, itsellesikin. Kaikkihan me olemme mokanneet, mutta harvempia mediassa teloitettu.
Artikkeli on kirjoitettu vahvalla satiiriotteella, mutta neuvot ovat aidosti loogisia ja toimivia. Näin se on oikeasti tehtykin onnistuneesti lukuisia kertoja ihmisen historiassa. Terroristista rauhannobelistiksi.
Haluatko sinä rakentaa luottamusta ja lisätä vaikutusvoimaasi? Tarvitseeko organisaationne luottamuksen jälleenrakentamista?
Kirjoittaja
Toni Hinkka
Kirjoittaja on vakavahenkinen vaikutusvoimavalmentaja. Vaikutusvoima tarkoittaa syvän luottamuksen rakentamisen taitoa. Tutustu Toniin tästä.