Tavoitesuunta ratkaisee

Kumpiin tavoitteisiin sitoudut syvemmin? Toisten sinulle sanelemiin vai itse itsellesi antamiisi? Tavoitteen aloitesuunnalla on valtava merkitys.

Opin tämän kantapään kautta varmaan noin 15 vuotta sitten. Olin sopinut kehityskeskustelun erään henkilön kanssa. Aikaisemmin olin aina miettinyt pääni puhki määrittäessäni kullekin johdettavalleni tavoitteet. Tällä kertaa olin ollut sairaana ja valmistautuminen oli jäänyt puolitiehen. En ollut miettinyt tavoitteita valmiiksi.

Päätin paikata tilanteen antamalla alustavan tavoiteasetannan johdettavani vastuulle. Sovimme uusintakeskustelun parin päivän päähän.

Kun tapasimme uudestaan, oli hän miettinyt itselleen tavoitteet. Yllätyin valtavasti huomatessani, että hänen tavoitteensa olivat paljon vaativammat, kuin mitä olisin itse hänelle uskaltanut ehdottaa. Onneksi pidin suuni supussa ja en lähtenyt niitä kyseenalaistamaan ja lieventämään, saati koventamaan. Päätin katsoa kuinka käy.

Jo lähiviikkoina kävi selväksi, että hän otti kunnia-asiakseen täyttää tavoitteensa. Hän oli kuin eri ihminen: ennen ihan ok, nyt huippusuorittaja. Seurantajakson lopussa hän oli ylittänyt tavoitteensa reippaasti. Seuraavan kerran tavoitteita asettaessamme annoin ilomielin hänen toimia aloitteentekijänä. Hän asetti joka kerta rimansa hieman aikaisempaa korkeammalle.

Vahingossa vahingosta oppineena olen siitä asti antanut tavoiteasetannan aloitteen aina johdettavilleni. Koskaan ei ole tarvinnut tavoitteita kiristää, mutta muutaman kerran on tehnyt mieli niitä vähän alentaa. Olen kuitenkin päättänyt ottaa riskin ja tarjonnut kaiken mahdollisen tukeni niiden saavuttamiseksi.

Olen vuosien aikana johtajia mentoroidessani kertonut tämän tarinan monesti. Tietääkseni kaikki suunnan vaihtoa kokeilleet ovat olleet kokeiluunsa erittäin tyytyväisiä.

Mitä opimme tästä? Itse annetut tavoitteet synnyttävät sisäistä motivaatiota. Muualta syötetyt tavoitteet taas ulkoista motivaatiota. Sisäinen motivaatio on ulkoista paljon vahvempi. Julkilausuttu vahvin.

Toimisiko tämä sinullakin tai vaikkapa kotona, kun seuraavan kerran tulee mieli käskyttää puolisoa tai lapsia?

Toni Hinkka

Kirjoittaja mentoroi työkseen huippujohtajia

Kolumni on alunperin julkaistu Keski-Uusimaa-lehdessä  7.11.2018

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko