On aina jännittävää mennä uuteen työpaikkaan. Jännitystä kuuluukin olla – se kertoo, että välität. Se auttaa sinua keskittymään ja yrittämään enemmän. Jännitys auttaa sinua onnistumaan.

Sinua jännittää se, osaatko ja opitko sen, mitä sinun odotetaan osaavan ja oppivan. Älä huoli, kyllä osaat ja varmasti opit. Tämä on se helpompi osuus. Teet vain joka päivä sen mitä sinun odotetaan tekevän hieman eilistä paremmin. Ei aikaakaan, kun olet jo aika mestari.

Sinua jännittää ehkä vielä enemmän se, millaisia ihmisiä kohtaat. Pitävätkö he sinusta ja pidätkö sinä heistä? Tämä on vähän vaikeampi osuus, mutta se paljon tärkeämpi.

”Ihmiset eivät jälkikäteen muista, mitä he kanssasi tekivät, vaan sen, mitä sait heidät tuntemaan.”

Tähän voit vaikuttaa todella paljon.

Tässä siis viisi keinoa tehdä vaikutus toisiin ihmisiin.

  1. Ole läsnä. Kun olet ihmisen seurassa, katso heitä kasvoihin. Kuunteleva katse. Reagoi ilmeilläsi ja mahdollisesti kommenteilla heidän puhumiseensa. Älä anna huomiotasi kännykällesi. Parempi jättää se kokonaan pois, mikäli työsi ei sen käyttöä edellytä.
  2. Kuuntele. Mietit ehkä, mitä fiksua tai hauskaa sanottavaa keksit. Ei hätää. Fiksuimman vaikutuksen teet, kun olet kiinnostunut toisten sanomisista. Kysele. Ihmiset suorastaan rakastavat sitä, että kerrankin joku kuuntelee heitä. Voit aloittaa keskustelun kysymällä vain, ”mitä kuuluu?”
  3. Opi kerralla. Tämä on kuuntelun tärkein osuus. Keskity kunnolla, silloin kun sinua ohjeistetaan ja neuvotaan. Voit kysyä tarkennuksia, mutta älä unohda, mitä sinulle on aikaisemmin kerrottu. Toistuvasti saman asian kysyminen, jos mikä, paljastaa välinpitämättömyyden ja tekee tyhmän vaikutelman.
  4. Ole aktiivinen. Kun homma on valmis tai et tiedä, mitä tekisit seuraavaksi, kysy. Päiväkin kuluu paljon nopeammin, jopa tylsissä hommissa, kun on koko ajan jotain tekemistä. Ahkeraa arvostetaan.
  5. Tuo iloa. Valaise aina se tila, johon saavut, positiivisuudellasi, energiallasi ja hymylläsi.

Näistä opeista voisi olla hyötyä monelle vanhemmallekin.

Toni Hinkka

Kirjoittaja on johtamisen ammattimentori ja vaikutusvoimakouluttaja

Valikko