Matin aito karisma KU 13.2.2019

Kirjoitus on julkaistu mm. Keskiuusimaa-lehdessä 13.2.2019

Mikä on Matti Nykäsen salaisuus?

Miksi hänen sanomisiaan kuunnellaan, tekemisiään seurataan? Miksi hänen avullaan on myyty lehtiä valtavat määrät? Onko Matilla karismaa ja mistä se muodostuu?

Mietin pitkään, haluanko kirjoittaa Matista juuri nyt. Olen kokenut epämiellyttäväksi sen, miten paljon häntä on eläessään ja nyt kuoltuaan käytetty näytetty käytettävän hyväksi. Toisaalta momentum on juuri nyt, kun olemme saaneet paljon myös uutta tietoa Matista.

En ota mitään kantaa hänen saavutuksiinsa hyvässä tai pahassa. Yritän vain analysoida ja ymmärtää hänen vaikutusvoimaansa, karismaansa, yhtenä kaikkien aikojen tunnetuimpana suomalaisena. Kirjoitan myös harkitusti preesensissä: Matti tulee elämään ajatuksissamme ja puheissamme vielä pitkään. Ehkä pidempään kuin sinä ja minä.

Karisma muodostuu ainakin 30 ominaisuudesta, jotka saavat ihmiset kiinnittämään sinuun huomiota ja luottamaan viestimääsi. Nämä ominaisuudet ovat lahjakkuutesi, kasvatuksesi, kokemustesi ja tietoisen kehittämisesi tulosta. Ominaisuudet ovat myös kaikki sellaisia, joita meistä jokainen voi halutessaan kehittää. Myös sinä. Karisma ei tosiaankaan ole syntymälahja.

Kolumnin tilarajassa mahdutan tähän oman ammattisilmäni havaitsemat kolme keskeisintä Matista löytämääni vaikutusvoimatekijää.

Mattia on helppo pitää rohkeana. Harva meistä uskaltaa edes kavuta sinne, mistä hän otti vasta alkuvauhdit. Niin hyppyrissä, viihdetaiteilijana kuin vapaa-aikanakin. Evoluution alkuhämäristä asti, olemme mielellämme katsoneet, kun joku muu ottaa riskit puolestamme ja seuranneet häntä. Silloin selän takaa, nykyään mediasta.

Matti on kiteytyksen mestari. Ei liene aikuista suomalaista, joka ei osaisi useita Matin kuolemattomia lausahduksia ulkoa. Hän on lausunut myös asioita, joita meistä moni ei uskaltaisi ääneen sanoa, mutta mielessämme olemme ne allekirjoittaneet.

Aitous on tutkimuksissamme noussut selkeästi tärkeimmäksi vaikutusvoiman ominaisuudeksi. Sitä Mattikin eniten edustaa.  Hän on luonnollinen, rehellinen ja avoin. Aina on voinut luottaa siihen, että Matin seurassa ei ole tylsää.

Matin muistoa kunnioittaen!

Toni Hinkka

Kirjoittaja kouluttaa vaikuttamisen taitoja

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko