Donald Trump tulee häviämään, oli vaalitulos mitä tahansa. Niin näissä tapauksissa käy aina ennemmin tai myöhemmin. Toki ennen sitä saattaa tapahtua kamalia monille viattomille.

Jos hän voittaa, pidän todennäköisenä, että kongressin on aika pian pakko todeta hänet kyvyttömäksi hoitamaan virkaansa. Sormi pois sen napin läheltä, joka mahdollistaisi hänen jäämisensä ihmiskunnan historiaan kirkkaammin kuin kukaan johtaja aikaisemmin. Tällöin varapresidentistä tulee presidentti.

Todennäköisempää on, että hän häviää vaalit. Ikävä kyllä sen verran niukasti, että se tarjoaa hänelle mahdollisuuden heittäytyä marttyyriksi ja lietsoa kapinahenkeä kannattajissaan. Nöyryyttä emme tule Trumpissa näkemään ikinä – siitä olen varma.

Olen lukenut useista lähteistä arvioita Trumpin mielenlaadusta. Niissä on vilissyt sanoja narsisti ja psykopaatti. Siis empatia-, omatunto- ja totuudenpuhumisrajoitteinen henkilö. Hänen puheidensa ja Twitter-kirjoituksiensa seuraaminen vain vahvistavat tätä mielikuvaa. Hyvin tutun huolestuttavia piirteitä hänessä näyttää olevan.

Olen ollut auttamassa samankaltaisella mielenlaadulla olevien henkilöiden terrorisoimia organisaatioita selviytymisessä. Kyseessä ei ole juridinen tai psykologinen ongelma, vaan tapaukset on pitänyt ratkaista johtamisen keinoin. Lopputuloksina on ollut häiriöisen lähtö tai kapselointi vähemmän häiritsevään rooliin. On luotu arvot ja säännöt, jotka ovat kaventaneet kiusaajan toimintamahdollisuuksia. Jokaisessa tapauksessa on otettu vahvasti huomioon myös jälkihoito. Siis miten varaudumme häiriöisen kostoon, joka on aina enemmän kuin todennäköistä.

Luin artikkelin sir Richard Bransonin tapaamisesta Trumpin kanssa. Branson kauhisteli sitä vimmaa, millä Trump uhosi käyttävänsä loppuelämänsä kostaakseen ihmisille, jotka eivät olleet tukeneet häntä hänen konkurssinsa hetkellä. Kuulosti ikävän tutulta minun korviini. (Lue Bransonin kirjoitus tästä)

Miten siis minimoida vahingot yhteis- ja ihmiskunnalle, kun Trump lähtee kostoretkelle? Koska historiaan hän haluaa jäädä ja sillä ei ole hänelle lopulta väliä, jääkö hän mieleen hyvässä vai pahassa. Trumpiin ei voi kukaan vaikuttaa, mutta hänen kannattajiinsa ehkä voi. Ei kaikkiin, mutta riittävän moneen. Psykologia ja juridiikka eivät tässä auta, mutta johtamisen keinoja on. Myös yhdysvaltalaisella medialla tulee olemaan tässä suuri vastuu.

Toni Hinkka

Kirjani Selviydy narsistista – Opas kiusaajasta vapautumiseen ilmestyy 12.11. Tilaa kirja tästä!

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko