Tekaistut kiireet – Tekaistu kiire

Tekaistut kiireeet - tekaistu kiire

Tekaistut kiireet – tekaistu kiire – kiire, kiire ja kiire

 

Pitääkö kiireitä? Onko kiire? Kiireetkö päivääsi määrittävät? Ei, kyllä minä hommani hallitsen. Tekemistä riittää, mutta hosumalla ei hyvää synny.

Kiireet tuntuvat olevan statussymboli. Kiireinen on tärkeä, ahkera ja haluttu. Kiireitä kysyvä yrittää olla kohtelias. Kiireitään kehuva korostaa tarpeellisuuttaan.

Kiireet ovat kuluttava tunne tarpeesta toimia liian nopeasti. Se altistaa virheille ja pitkittyessään sillä on merkittäviä henkisiä ja fyysisiä haittavaikutuksia. Kiireet tappavat luovuuden ja lopulta kokonaan.

Se, että on nopea tekemään, ei ole kiirehtimistä. Se on ammattitaitoa. Jos nopea joutuu tai yrittää tehdä kykyjään nopeammin, ajautuu kiirehtimään. Käy kuten Boltille viime lauantain finaalissa. Tai niille maratoonareille, jotka juoksivat jalat altaan. Ei matka tapa, vaan vauhti.

Olen kiireisiä tarkkaillessani tunnistanut ainakin kolmenlaisia moisia: Ekstro-, kaaos- ja painekiireilijät.

Kolme kiiretyyppiä

Extrokiireilijät ovat voimakkaasti ulospäinsuuntautuneita, ektroverttejä. He tarvitsevat paljon sosiaalisia kontakteja päivän aikana. Parhaimmillaan he ovat lisäksi sosiaalisesti taitavia ja kohdistavat vuorovaikutustarpeensa asioihin, jotka edistävät omaa ja muiden työtä. Pahimmillaan he ovat sosiaalisia puusilmiä ja kuluttavat kaikkien aikaa epäoleelliseen; puhuvat vain itseään kiinnostavista ei-työasioista yrittämättäkään arvioida muiden mielenkiintoa – tai kiireitä.

Kaaoskiireilijät osaavat täyttää päivänsä työnsä kannalta epäoleellisilla tekemisillä tai heillä ei ole mitään tolkkua tehokkaista työtavoista. He vain tekevät, miettimättä hetkeäkään tekemisen järkevyyttä. Pahimmillaan he viis veisaavat epäjärjestelmällisyytensä aiheuttamasta harmista muille.

Painekiireilijöillä on joko ulkoisesti aiheutettu tai sisäisesti muodostunut luulo siitä, että heiltä odotetaan enemmän entistäkin nopeammin. Ulkoisesti niskaan huohottava pomo tai tiuskiva asiakas. Sisäisesti epävarmuus omasta osaamisesta ja asemasta.

Sitten ovat vielä kiireiset johtajat. Johtamisessa hosumalla ei saa aikaan kuin kusipäisiä johdettavia ja kaaospaineita.

Lopettakaa siis kiireily. Olkaa sen sijaan fokusoituneita ja tehokkaita. Saatte enemmän aikaan ja elätte pidempään ja onnellisempina. Myös ihmiset ympärillänne voivat paremmin.

Toni Hinkka

Kirjoittaja opettelee pikkuhiljaa itsekin kiirehtimättä tuottavammaksi – paljon!

(Kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Keski-Uusimaa-lehdessä 9.8.2017: www.keski-uusimaa.fi)

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko