Tutkimusten mukaan ihmispopulaatiossa on prosentti sellaisia, jotka sairastavat tiettävästi parantumatonta sairautta, jota kutsutaan narsistiseksi persoonallisuushäiriöksi. Onko prosentti paljon?

Norjassa tehtiin taannoin tutkimus, jossa tutkittiin yli 3 000 upseerikoulutukseen pyrkivää. Tutkimuksen mukaan narsistiset persoonallisuuden piirteet edistivät upseerin uralla etenemistä.

Narsisti on yleensä kunnianhimoinen ja hän käyttää menetelmiä, jotka muiden mielestä eivät ole sallittuja. Pelkästään lyhytaikaisia tuloksia tarkastelevassa johtamiskulttuurissa tällainen henkilö menestyy. Niinpä johtajien joukossa narsistikonsentraatio on prosenttia merkittävästi suurempi, jopa 10 %.

Johtajan roolissa narsisti pystyy tekemään suurempaa ja laajempaa tuhoa kuin mattimeikäläisenä. Vaikka hän keskittyisi yhteen uhriin kerrallaan, hänen mahdollisuutensa tuhota uhri ovat paremmat.

Myös johtaja voi olla uhri. Narsisti voi olla toimitusjohtaja tai toimitusjohtajan esimies, hallituksen puheenjohtaja. Vain taivas on rajana – tai helvetti.

Olen vakaasti sitä mieltä, että narsismi koskettaa jokaista suomalaista perhettä muodossa tai toisessa. Prosentti narsismia riittää pilaamaan tuhansien suomalaisten elämiä.

Lauantaina 12.11.2016 julkistamme johtamisaktivisti ja tietokirjailija Toni Hinkan kirjan Selviydy narsistista. Opas kiusaajasta vapautumiseen. Kirja antaa selvät askelmerkit, miten työpaikka- tai yhdistyskiusaajasta pääsee eroon, oli hän narsisti tai muuten vain hankala ihminen. Vaikka kirjan lähestymiskulma on johtaminen, ohjeista on hyötyä myös koulu- ja perhekiusaamistilanteissa. Tämä on kirja, jota narsistista kärsivät ovat etsineet.

Kirja julkistetaan Tuusulan Tietokirjapäivässä Ilmatorjuntamuseolla. Tilaa kirja tästä!

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko