Olen monesti lukenut tai kuullut puhuttavan narsisteista älykkäinä ja karismaattisina henkilöinä. Omien lukuisten havaintojeni perusteella en näe näissä vahvaa syy-yhteyttä. Narsisteja löytyy varsin tasaisesti tyhmistä ja viisaistakin tai valovoimaisista extoverteistä, saati syrjäänvetäytyvistä introverteistä.

Narsistin itsensä mielestä hän toki on älykkäämpi kuin kaikki muut yhteensä, mutta se ei tee ihmisestä älykästä, että hän pitää itseään hirveän älykkäänä. Itse asiassa päinvastoin: huippuälykkyyteen liittyy hyvin usein oman älyllisen rajallisuuden ymmärtäminen. Tai toisin päin ilmaistuna: joku voi olla niin tyhmä, ettei edes tajua omaa typeryyttään.

Hyvin usein tapahtuu kuitenkin niin, että älykkäistä ihmisistä tulee narsistin uhreja. Tämä perustuu siihen, että narsisti syvällä sisällään olevassa alemmuudentunnossaan on äärimmäisen kateellinen niille ihmisille, jotka ovat häntä taitavampia joissain asioissa. Narsistin hovissa taas on pitkällä aikavälillä lähes poikkeuksetta ainoastaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät omalla älykkyydellään muodosta mitään uhkaa narsistille itselleen. Tätä havaintoa tukee mielestäni myös monet tutkimustulokset siitä, että populisteja tai vaikkapa Donald Trumpia kannattavat pääsääntöisesti heikoimmin koulutetut ja vähemmän menestyneet kansanosat.

Omassa työssäni olen tavannut hyvin älykkäitä narsisteja vain harvoin. Itse asiassa narsistin muut, kuin varsinaiseen kiusaamiseen liittyvät äärimmäisen tyhmät temput, ovat monesti auttaneet ongelman ratkaisussa.

Toni Hinkka

Kirjoittaja on viimeistelmässä 12.11. ilmestyvää kirjaansa: Selviydy narsistista – opas kiusaajasta vapautumiseen (linkki kirjan esittelyyn)

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko