Tänään monelta kysytään: ”Mitä itsenäisyys teille merkitsee?” Kysymystä on toistettu niin monia kertoja, että kaipaan vähän vaihtelua. Vaihtelua asiaan kuin asiaan saa tarkastelemalla sitä päinvastaisesta suunnasta. Kysynkin siksi: ”Mitä itsenäisyys ei teille merkitse?”

Koska näin sohvan pohjalla blogia kirjoittaessani en saa tähän helpolla muita vastaajia, vastaan kysymykseeni itse. Näin todennäköisyys sille, että olen kysyjänä vastaajan kanssa samaa mieltä, paranee merkittävästi.

Itsenäisyys ei merkitse minulle sitä, että muista ei tarvitse välittää. Vaikka monia asioita on päätäntävallassamme, se ei tarkoita, että päätöksemme tai tekemisemme saisivat vahingoittaa muita. Monesti joudutaan tekemään kompromisseja.

Itsenäisyys ei merkitse minulle sitä, että minun pitäisi tehdä kaikki itse. Päinvastoin: mitä enemmän saan aikaiseksi asioita yhdessä muiden kanssa, sitä enemmän saamme aikaan. Yksi plus yksi lähentelee neljää.

Itsenäisyys ei merkitse minulle sitä, että minun pitäisi pärjätä ilman muita. En toki halua olla vaivaksi, saati taakaksi kenellekään, mutta olen osaamisine ja jaksamisine lopulta aika vajavainen. Kun täydennän itseäni muiden osaamisilla ja jaksamisilla, saamme taatusti enemmän aikaan.

Itsenäisyys ei merkitse minulle sitä, että minun itsenäisyyteni on tärkeämpi kuin muiden itsenäisyys. Olkaamme yhtäläisen itsenäisiä, jos näin haluamme. Kukin toiveidensa mukaan, kunhan ei aiheuta haittaa muiden itsenäisyydelle.

Itsenäisyyteni ei merkitse minulle sitä, että itsenäisyyteni tarvitsisi olla muuttumaton. Nuorempana halusin olla kovinkin itsenäinen. Nyt olen onnellinen siitä, että olen hyvinkin riippuvainen perheestäni. Jonain päivänä lapseni itsenäistyvät. Silloin joudun ajattelemaan kuulumistani perheeseen ja myös omaa itsenäisyyttäni uudella tavalla. Vapaus varmaan kasvaa, mutta vapaudenkaipuu tuskin. Ennemminkin ikävä.

Sama koskee Suomea. 99 vuotta sitten muutimme omillemme. 21 vuotta sitten liityimme EU-perheeseen. Nyt osa lapsista haluaa muuttaa omilleen. Nyt joudumme ajattelemaan kuulumista perheeseen ja itsenäisyyttämme uudella tavalla.

Nyt olen valmis. Tulkaa toimittajat kysymään, mitä itsenäisyys ei minulle merkitse.

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko