Olen kysynyt monesti vuosien aikana: ”Kumpana on kivempaa ja antoisampaa, mentorina vai aktorina?” Ennen kuin kerron tuloksen, avaan hieman. Ja kannustan myös niitä, jotka epäilevät kummankaan roolin tarpeellisuutta, lukemaan loppuun saakka ja arvioimaan asiaa vielä uudelleen.

CxO Certified Business Mentor™ -koulutuksessa on lähiopetuspäiviä sekä niiden välissä mentorointiharjoituksia.  Harjoitukset teemme mentorointirinkitekniikalla. Eli vaikkapa Viivi on mentori Kaille, Kai Paulalle, Paula Pialle, Pia Marjalle ja Marja taasen Viiville. Rinki siis, jossa jokainen toimii sekä mentorina että aktorina, eli mentoroitavana. Harjoittelu tehdään tosissaan aktorin todellisilla tarpeilla ja haasteilla, mutta siten, että kurssin aikana saa mokaillakin turvallisesti.

Kurssipäivinä kokoonnumme ihan fyysisesti rinkiin ja käymme kokemukset toisiamme sparraten läpi. Mentorointikeskusteluihin sisältyneet luottamukselliset asiat toki jäävät sellaisiksi.

Kysyn näissä ringeissä aina tuon otsikon kysymyksen. Mieleni erehtymättömässä tukkimiehenkirjanpidossa tilanne on tällä hetkellä tarkalleen fifty-sixty. Kumpikin rooli koetaan valtavan antoisaksi. Moni itse asiassa kieltäytyy tekemästä valintaa toisen roolin hyväksi edes valomiekkauhattuna. Kokeiltu on.

Parempi kuitenkin aktorina

”Häkellyttävän ihanaa, että joku pistää kaiken kapasiteettinsa peliin vain minun hyödykseni ilman pienintäkään odotusta vastapalveluksesta.”

”Systemaattinen mentorointitekniikka auttaa minua löytämään itsestäni voimavaroja ja viisautta, joita en tiennyt siellä olevankaan.”

”Mentorin porautumismalli toimii mentoroinnissa, mutta samalla tekniikalla pystyy ratkaisemaan oikeastaan minkä tahansa ongelman johtamisessa, bisneksessä ja elämässä.”

”Moneenko lätäkköön olen turhaan astunut, kun minulla ei ole ollut mentoria. Nyt kierrän kuopat ja karikot lauleskellen.”

”Mentorointitapaamisessa saimme jo tehtyä päivän työni.”

Vai sittenkin mentorina

”Luulin siirtäväni osaamisiani ja kokemuksiani toiselle, mutta yllätyin, että opinkin itse ehkä vielä aktorianikin enemmän häneltä ja itsestäni.”

”Eihän tämä olekaan mitään yksisuuntaista tiedonsiirtoa, vaan loistava menetelmä ihan kaikkeen vuorovaikutukseen missä tahansa kohtaamisessa.”

”Koko urani olen imenyt itseeni tietoa. Vihdoinkin saan antaa sitä myös muille. Ja millä ihanalla tavalla se tapahtuukaan.”

”Luulin, että mentorointi on jotain, mitä vain poikkeukselliset nerot voivat menestyksellisesti suorittaa. Kun opin kokemuksen siirron perusasiat, totesin että minullakin on valtavasti annettavaa.”

Mentorina ja aktorina parempi

Näin se on oman kokemuksenikin perusteella. Vaikka olen saanut ammatikseni mentoroida jo kohta vuosikymmenen, olen jatkuvasti ollut myös yhden tai useamman mentoroitavana. Koen saaneeni jatkuvasti kiihtyvän ammatillisen ja myös ihmisenä kehittymisen pyörteen, jonka ei soisi koskaan loppuvan. Ammattimentori ja sikaylpeä siitä. Ilman mentorointia elämä voisi olla aika paljon tyhjempää. Enpä enää halua moista aikaa kokea.

Miten sinulla? Laitetaanko mentorointia tulemaan?
Toni

 

 

 

 

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko