Kaksi majavaa varustautui talveen. Max Majava oli nuori, joka ei vielä tiennyt, millainen hänen elämänsä pitäisi olla. Bert Beaver taas oli jo elämää nähnyt ja tiesi tasan tarkkaan mitä on ja mitä on tuleva.

Talveksi piti saada kunnon talvehtimispato. Maxilla oli monia ideoita hänelle sopivasta asujaimistosta. Kovakuntoisena hän juoksi ympäri metsää keräten monen kokoisia risuja ja vieden niitä kolmeen erilaiseen patoviritelmään. ”Parempi rakentaa kolme patoa, kun joku niistä voi olla se paras, muttei vielä voi tietää mikä”, hän ajatteli.

Samaan aikaan Bert käyskenteli metsässä rauhallisesti valikoiden vain kaikkein parhaat hänen ainoaan patoonsa sopivia risuja. Ei tullut hiki, mutta pato kohosi (tai itse asiassa vajosi veden alle) varsin nopeasti.

Bert otti syysaurinkoa valmiin patonsa katolla katsoen Maxia, joka huhki vielä kolmen patonsa perustuksia.

Nousi kova tuuli. Maxin kaksi korkeinta patoa hajosivat myräkässä nopeasti virran vietäviksi kapuloiksi. Vain eniten keskeneräinen pato jäi jotenkuten pystyyn. Max oli hätää kärsimässä, itkunkin päästi. Majavan itku ei ole kaunista kuultavaa.

Bert katsoi puoliksi huvittuneena, mutta pohjimmiltaan myötätuntoisena, Maxin säntäilyä. Nuoruus ja kokemattomuus – nuo minullakin joskus oli. Toista jäljellä vähän vieläkin. Aina voi oppia. Jos ei enää niin paljon omista virheistä, niin sitten toisten toistamista.

Tuuli toi paikalle kylmää ja lumiset pilvet. Nopeasti maa peittyi lumeen kätkien rakennusaineet. Kylmä kovetti valkoisen kerroksen. Yhdenkin oksan löytäminen ja roudasta irrottaminen oli kovan työn takana.

Maxin pato ei enää kohonnut. Katto puuttui, seinistäkin osa. Pakkaskuolema alkoi näyttää kohtalolta.

Bert vihelsi epätoivoiselle Maxille. ”Tule tänne minun patooni täksi talveksi. Rakensin varmuuden vuoksi tilat kahdelle.”

Max hyödynsi koko talven kuunnellen mentorinsa Bertin viisauksia. Seuraavana kesänä hän rakensi yhden padon ja se oli hienoin pato, mitä majavan rakentamaksi oli koskaan tunnustettu.

Mikä oli tarinan opetus sinulle?

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko