Jokaisen kehityshankkeen pitää toteuttaa strategiaa. Näin sanotaan usein ja tarkoituksella. Mutta jokainen kehityshanke ei kuitenkaan toteuta strategiaa. Miksi?

Helppo vastaus on, että jos organisaatiolla ei ole strategiaa, ei mikään hanke voi olla olemattoman strategian mukainen.

Strategia voi olla mutta se on kassakaapissa – täysin jalkauttamatta. Tällaiseen strategiaan sopivia projekteja on vaikea kehittää, jos kellään ei ole selkeää käsitystä, mikä strategia on.

Strategia voi olla myös niin ympäripyöreä, että siihen saa kiinnitettyä lähes minkä tahansa mieleen tulevan kehityshankkeen.

Strategia voi olla kirkas mutta aika on ajanut sen ohi. Strategiaa ei silloin ole välttämättä päivitetty, jolloin sen ohi on alettu tehdä kaikenlaista. Silloin on epäselvää, miltä osin vanha strategia on voimassa ja miltä osin ei.

On myös havaittu, että organisaatioissa, joissa strategian asema ei ole vahva, yrityksistä toisiin työpaikkaa vaihtavat ns. ammattijohtajat käynnistävät hankkeita, joilla ei ole mitään tekemistä nyt alla olevan firman tarpeisiin. Tehdään samoja juttuja, joita tehtiin ammattijohtajan edellisellä työnantajalla tai joita tehdään juuri nyt kaverin firmassa. Tai tehdään semmoista, joka muuten vain johtajaa sattuu kiinnostamaan tai johon hänen osaamisensa riittää.

Strategia ei ole itseisarvo. Se on väline resurssien – rahan, ihmistyön, aivokapasiteetin – kohdistamiseen organisaation tulevaisuuden kannalta olennaisiin asioihin. Parhaiten se toimii kirkastettuna ja jalkautettuna. Kehityshankkeet ovat olennainen osa strategian jalkauttamista. Kun resursseista on kehittämisessä lähes poikkeuksetta pula, tarkistamme kehityshankkeen valmisteluvaiheen terveystarkastuksessa aina hankkeen strategialinkin. Jos havaitsemme linkin johtavan johtajan ambitioihin eikä organisaation strategiaan, nostamme havaintomme esiin.

Strategian puuttuminen johtaa aina resurssien tuhlaamiseen ja sitä kautta mahdollisuuksien menettämiseen. Mutta se voi johtaa pahempaankin.

Tutustu CxO:n kehityshankkeen onnistuminen -sivustoon. Tulemme lähiaikoina tekemään tutkimuksen, joka liittyy kehityshankkeen valmistelun terveystarkastukseen. Jos haluat lähteä mukaan kyselyyn, ilmoittaudu oheisella lomakkeella.

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko