Jokainen ansaitsee mentorin kehittyäkseen työssä ja kasvaakseen ihmisenä

”Mitä ihmettä minulla voi olla annettavaa mentorina?”

Aamu on vasta valkenemassa Vantaan Technopoliksessa. Neuvotteluhuoneeseen on saapunut kourallinen toisilleen entuudestaan tuntemattomia ihmisiä. Alkamassa on CxO:n Business Mentor -kurssi. Pian käy ilmi, että toimimme toistemme mentoreina ja aktoreina kurssin aikana. Edessä on teoriaa ja käytännön harjoittelua ja mielessä pyörii sata kysymystä. Mitä ihmettä minulla voi olla annettavaa? Muut vaikuttavat kovin kokeneilta. Eihän minun osaamiseni ole edes samalta alalta näiden muiden kanssa!

Hyväksi havaitut käytännöt ja toimintatavat auttavat

Kysymyksiin löytyy kuitenkin vastauksia ja epävarmuus omasta osaamisesta hälvenee nopeasti. Kurssin edetessä oivallamme, että jokainen voi olla mentori. Kukin meistä on omanlaisensa mentori, ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. On vain hyväksi havaittuja käytäntöjä ja toimintatapoja, joihin tutustumme kurssin edetessä. Suurin oivallus on, että jokaisella on jotain annettavaa toiselle. Myös ristiinpölytys eri alojen välillä on mahdollisuus, ei uhka tai este. Läsnäolo, kuuntelu, myötätunto, kannustus, kyseleminen, kyseenalaistaminen ja omasta kokemuksesta jakaminen ovat meidän kaikkien käytettävissä.

Pienessä ryhmässä oppii ja uskaltaa ottaa vaikeitakin asioita esiin

Pieni ryhmä on itsessään jo loistava oppimisen mahdollistaja. Jokainen saa äänensä kuuluviin. Oli upeaa huomata, kuinka nopeasti ryhmäämme syntyi luottamuksen ilmapiiri, jossa oli helppoa tuoda esiin myös hankalilta ja vaikeiltakin tuntuvia asioita. Kokemusten ja ajatusten jakaminen muiden kurssilaisten ja kurssin vetäjien kanssa oli kurssin ehdottomasti parasta antia. Lisäksi oli huikeaa havaita, kuinka mentoroinnin kautta myös mentori oppii. Hän tulee tietoisemmaksi omasta hiljaisesta tiedostaan ja omasta osaamisestaan. Aktori on oiva opettaja.

Mentori auttaa sekä työelämän kysymyksissä että inhimillisen kasvun mahdollistajana

Näen mentoroinnissa jotain syvästi inhimillistä ja universaalia. Jokainen ansaitsee mentorin. Jokainen ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi. Mentoroinnilla on paikkansa ei pelkästään työelämän kontekstissa, vaan myös ihmisenä kasvamisen ja kehittymisen mahdollistajana. Me tulemme itseksemme, minuksi, vain vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Miten valtavan ylellistä ja ainutlaatuista on se, että joku antaa aikaansa juuri minulle, auttaa minua kehittymään ja kasvamaan!

Mentorilla on aikaa aktorille

Iltapäivä on jo pitkällä. Business Mentor -kurssin viimeinen kurssipäivä lähestyy loppuaan. Ilmassa on iloa, mutta myös haikeutta. On ollut hienoa viettää aikaa näiden ihmisten kanssa, jakaa kokemuksia ja ihmetellä uutta. Viime kädessä kyse on siitä, että annamme aikaa toisillemme, kuulemme toisiamme, ojennamme auttavan kätemme ja olemme valmiita jakamaan omastamme. Lämmin kiitos kurssitovereille ja kurssin vetäjille. On ollut etuoikeus viettää tämä aika kanssanne!

Blogin kirjoittaja Paula Salo-Valjakka on coach (CBC®), tutkija ja viestinnän ja vuorovaikutuksen ammattilainen. Otsikoinnit  toimituksen.

 

 


Olitpa sitten johtaja, esimies tai missä tahansa tehtävässä ja haluat auttaa (kokemattomampia) kollegoja, asiakkaita tai ketä vaan onnistumaan sekä jakaa sinulle kertynyttä ainutlaatuista osaamista ja kokemustasi,  CxO Certified Business Mentor™ -koulutus on juuri oikea sinulle. Siinä yhdistyy ainutlaatuisella tavalla mentoroinnin harjoittelu ja ihmiskeskeisen, valmentavan – mentoroivan johtajuuden filosofia ja käytännön kokemusten jakaminen. Tutustu ihmeessä!

[button2 size=”medium” width=”standard” link=”http://cxopro.fi/asiakaskokemuksia-certified-business-mentor/” animate=”none” color=”default” color_custom=”on” color_text=”#001087″ color_text_hover=”#001087″ color_bg=”#FAC000″ color_bg_hover=”#00FFFF” border_radius=”0″] Katso tästä osallistujien kokemuksia koulutuksesta [/button2]

 

 

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko